Při objednávce nad 5000,- poštovné zdarma

Jak vybrat vhodnou LED rampu

Jak vybrat vhodnou LED RAMPU

V tomto článku Vás provedeme odlišnostmi jednotlivých světelných ramp a dozvíte se, na co dbát při výběru a která rampa pro Vás bude nejvhodnější.

Na co dbát při výběru LED RAMPY?

Rukama nám prošlo mnoho provedení ramp od různých výrobců. Zde jsou dvě základní věci, na které je při výběru vždy vhodné myslet.

Kvalita provedení na prvním místě

Ať už vybíráte rampu kdekoliv, vždy dbejte na kvalitu jejího provedení. Nejčastější závadou u méně kvalitních konstrukcí je poškození vnitřní elektroniky po vniknutí vlhkosti. Dbejte proto na kvalitní provedení a zaručený stupeň krytí alespoň IP65. Totéž platí i pro kvalitu použitého materiálu – nechcete přece, aby se izolace po roce proměnila v prach.

Chlazení diod

 Druhým nejčastějším faktorem zkracující životnost bývá přehřívání diod. Pokud nejsou dostatečně chlazené, dříve či později se diody “upečou.” Je nezbytností, aby diody u výkonných ramp byly chlazené. Obvyklým řešením je kovová konstrukce a žebrování na zadní straně.

spálené diody na led rampy
Vyhoření diod u plastové rampy způsobené nedostatečným chlazením.
V posledním roce se na trhu začaly objevovat rampy s umělohmotnou konstrukcí. Z výše uvedených důvodů doporučujeme se těmto provedením vyhnout.

Rovná nebo zahnutá

Tvar konstrukce rozhoduje o šířce osvětlovacího pole – jinými slovy, pokud je pro Vás důležitá dobrá viditelnost také po stranách, zvolte rampu zahnutou. Pokud potřebujete vidět primárně prostor přímo před vámi, tak rovnou.

Zahnuté rampy mívají obvykle na stranách také upravené tvarové hrnečky, ve které odrážejí světlo z diod. Jejich tvar bývá odlišný od středových, aby odrážely více do stran.

Srovnání rovné LED rampy a zahnuté rampy
Srovnání rovné a zahnuté LED rampy.

Jednořadá či víceřadá

Výběr počtu horizontálních řad diod neskrývá žádné tajemství. Pokud očekáváte opravdu dobrou viditelnost, preferujte rampu o více řadách. Rozdíl je opravdu znatelný.

Jednořadá (někdy také “slim”) rampa je kompromisem mezi rozměry a množstvím světla. Zákazníci ji montují například do přední masky chladiče.

Umisťování jednořadé rampy pod masku chladiče
Umisťování jednořadé rampy pod masku chladiče.

Vhodný výkon

Zde záleží opravdu jen na Vás, co od rampy očekáváte. Pro srovnání rozdílu si můžete prohlédnout níže uvedenou tabulku.

Oblíbený základ 126W

Zlatá střední cesta 240W

Maximum světla 675W

Způsob upevnění

Existují 2 hlavní způsoby upevnění – boční a spodní. V praxi mezi nimi není zásadní rozdíl a záleží jen na Vás, které bude vhodnější. Ujistěte se, že provedení umožňuje nastavení sklonu rampy.

LED rampa 288W spodní montáž
Spodní uchycení rampy
Boční uchycení rampy
Boční uchycení rampy

Zapojení a kabeláž

Světlo je třeba propojit s autobaterií či jiným zdrojem. Proto si pohlídejte vstupní napětí rampy. Veškeré svítidla v naší nabídce obsahují driver, který umožňuje napájení 10-30V. Propojení si lze zjednodušit použitím připravených kabelů s relé a vypínačem.

Napsat komentář
Kvalitní sortiment

Naše produkty jsou vyrobeny z odolného kovu

Garance vrácení peněz

Do 14 dní můžete zboží vrátit bez udání důvodu

Poradíme Vám

Neváhejte se na nás obrátit s dotazy

Poštovné zdarma

Při objednávce od 5000,- poštovné zdarma